Po przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że jakość wody pod względem bakteriologicznym odbiega od wymagań rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r.
- Profilaktycznie zaleca się mieszkańcom ulicy Warsztatowej we Wrześni używać wody do
celów konsumpcyjnych (tj. do picia, przygotowywania posiłków, potraw, do mycia i płukania
warzyw oraz owoców, mycia naczyń i powierzchni mających kontakt z żywnością)
po przegotowaniu. Woda może być używana do celów higienicznych i sanitarnych. Przedsiębiorstwo wodociągowe na bieżąco prowadzi działania polegające na intensywnym płukaniu sieci oraz chlorowaniu. Z uwagi na intensywną dezynfekcję, woda z kranu może zawierać zwiększoną zawartość chloru i posiadać intensywny zapach chloru. Zapach i smak wody intensywnie chlorowanej ulegnie poprawie w wyniku jej gotowania - podaje w komunikacie z-ca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrześni mgr Grażyna Prokop.