Styl pieczenia a wybór tortownicy – na co zwrócić uwagę
Pieczemy na różne sposoby. Możemy to robić warstwowo, oddzielnie – w kilku naczyniach, albo metodą „wszystko na raz”. Bez względu na to, jaki styl pieczenia preferujesz, z pewnością przydatnym narzędziem w kuchni stanie się tortownica. Na co zwrócić uwagę w kwestii doboru tego produktu do indywidualnych możliwości i umiejętności? Prostą w użytku i utrzymaniu formą jest tortownica silikonowa, z której łatwo wyjmować wypieki. Gumowe akcesoria nie są problematyczne w czyszczeniu, zarówno ręcznym, jak i w zmywarce. To idealna forma dla osób, które preferują szybkie, jednowarstwowe wypieki – babki, serniki lub inne słodkości. W przypadku przygotowywania bardziej skomplikowanych deserów przyda się nieco inna forma do pieczenia ciasta. Przykładem niech będzie forma na tort, czyli wysokie naczynie metalowe, które ma okrągły kształt. Wypieki wyciąganie z takiego akcesorium mają idealny kształt, dlatego z pewnością będzie to ciekawe wyjście dla osób, które stawiają w kuchni nie tylko na dobry smak, ale i estetykę podania słodkości.
Jakie tortownice warto mieć w kuchni
Ze względu na to, iż nie sposób przedstawić jedną, perfekcyjną tortownicę, wybór musi być poprzedzony analizą. Pomoże ona upewnić się, że dany produkt rzeczywiście będzie przydatny w kuchni, w szczególności podczas realizowania ulubionych, słodkich przepisów. Najbardziej klasycznym rozwiązaniem może być tortownica 24 cm, czyli nieduża forma na małe, kilkuporcjowe ciasto. Istnieją produkty niezwykle użyteczne, z których można łatwo wyjmować wypiek po zakończonej obróbce. Przykładem jest tortownica z wyjmowanym dnem, którą się w prosty sposób odpina za pomocą jednego ruchu. Dla amatorów wypieków polecamy również rozbudowany zestaw tortownic, czyli kilka przyrządów do pieczenia w ramach jednego zakupu. W swojej kuchni warto mieć nie tylko tortownicę okrągłą, ale również formę prostokątną, w której możemy przygotowywać nie tylko słodkości. Metalowa foremka przyda się do zapiekania warzyw i mięs, tworzenia lasagne czy innych, smakowicie wyglądających zapiekanek na bazie pokrojonych ziemniaków.
Na co zwracać uwagę przy zakupie tortownicy
Jakościowa tortownica posłuży przez lata, a nawet przez całe życie, jeśli będzie odpowiednio wytrzymała. Wybieraj te, które są wykonane ze stali nierdzewnej z nieprzywierającym dnem, ewentualnie mniej wytrzymałe, ale niezwykle przydatne – tortownice silikonowe. Sprawdź także, czy zapięcie jest solidne, a dno wystarczająco grube. Najlepiej wybierać te, które bez problemu mieszczą się do niewielkiego piekarnika – 24 lub 26 centymetrów średnicy.
Gdzie kupić sprawdzoną tortownicę – oferta radochygospochy.pl
Chcesz wybrać solidną formę do ciasta albo tortownicę z wyjmowanym dnem? Sprawdź, co przygotował w tym zakresie sklep Radochy Gospochy, w którym znajduje się masa ciekawych akcesoriów z przeznaczeniem kuchennym. Zestawienie produktów jest całkiem duże, o czym przekonujemy się, wchodząc bezpośrednio do głównego katalogu z akcesoriami do wypiekania ciast i ciastek. Dobierzesz tam tortownicę okrągłą, prostokątną i inne foremki, które ułatwią przygotowywanie puszystego sernika, makowca, tortu urodzinowego lub innego, wypiekanego deseru.
*Artykuł sponsorowany